Copiii din Goruna și stejarul de 500 de ani.

Copilăria petrecută la sat mi se pare singura mare copilărie. Cine nu priveşte în urma sa peste o asemenea copilărie, mi se pare aproape un condamnat al vieţii…Copilăria și satul se întregesc reciproc alcătuind un întreg inseparabil…Căci, pe cât de adevărat e că mediul cel mai potrivit şi cel mai fecund al copilăriei e satul, pe atât de adevărat e că şi satul la rândul lui îşi găseşte suprema înflorire în sufletul copilului

Lucian Blaga

Această scenă inițială, deși pare goală, nu este. Este o scenă din România anului 2020, unde niște copii frumoși duc jocul popular la nivel de artă națională și internațională, cu ajutorul domnului profesor Cristi Colezea din satul Goruna. O scenă care își așteaptă copii înapoi și care îi așteaptă pe toți iubitorii de frumos ca să îi descopere, să îi admire și să îi susțină, măcar cu un zâmbet sincer.

Ansamblul Folcloric Mărțișorul din Goruna (Cocorăștii Mislii) se desfășoară într-un inedit loc al satului românesc, unde tradițiile se transmit de la o generație la alta cu respect, cu grijă și cu multă iubire. Aici se organizează expoziții de costume populare, copiii învață arta țesutului la războiul de țesut, torsul, cusătura pe etamină, pictura pe lemn, pe sticlă, ducând astfel mai departe îndeletnicirile și tradițiile înaintașilor. Am primit o frumoasă felicitare realizată de copii, dintr-un carton pe care se află lipit un petic de etamină brodată de gingașele mâini și pentru care îi mulțumesc încă o dată doamnei care ne-a fost ghid, alături de domnul profesor Colezea.

Toate acestea se întămplă azi în comuna Goruna, din județul Prahova, care împreună cu Țipărești și Cocorăștii Mislii alcătuiesc localitatea Cocorăștii Mislii. Aceasta datează din anul 1441, de pe vremea lui Vlad Dracul și este străbătută de 2 pâraie : Mislea și Doftăneț. Satul Goruna este liniștit, are văi line și case mândre, biserici și oameni calzi, senini.

La Căminul Cultural oameni de omenie au strâns obiecte vechi, de la opinci, putinei, vârtelniță, lămpi cu gaz, la lăzi de zestre și un război de țesut într-un Muzeu al Satului, în care te simți într-o lume aparte. Lumea copilăriei pe care părinții și bunicii noștri au trăit-o și care începea cu „a fost odată ca niciodată„, ca în poveștile nemuritoare.

Pe strada principală aflăm o casă cu cerdac, o adevărată bijuterie de secol XIX, având un farmec în fața căruia rămâi fără cuvinte.

Dincolo de frumusețea acestui loc, în Cocorăștii Mislii poți simți energia unui stejar secular de peste 500 de ani, declarat monument al naturii. În această pădure de stejari și fagi există un gorun atât de bătrân pe care, doar dacă îl privești, te întrebi…oare cât de mare îi este inima? Cu câte păsări s-a împrietenit în 500 de ani, câte curcubeie i-au colorat înălțimile dar și cât oxigen a dăruit Planetei? Este impresionant să te afli în fața unei asemenea măreții a naturii și realizezi că ești un om binecuvântat.

Binecuvântați sunt și toți localnicii acestor meleaguri, pentru care viața curge liniștit, curat și frumos, într-un sens în care chiar lasă în urma lor..o lume mai bună.

Mulțumim din suflet tuturor celor care ne-au arătat frumusețea satului românesc din Goruna, domnului primar Alexandru Daniel, domnului referent cultural Gabriel Neacșu și, nu în ultimul rând, domnului profesor Cristi Colezea.