SIX T – TANGENȚE. Expoziția de artă textilă de la Galeria Orizont.

Scopul artei nu este să reprezinte aparența exterioară a lucrurilor, ci semnificația lor interioară

ARISTOTEL.

De curând, Galeria Orizont a fost gazda unei expoziții de artă decorativă deosebită,  SIX T TANGENȚE, care a reunit într-un grup de inițiativă – șase artiste de artă textilă, având ca obiectiv atragerea tinerilor artiști din țară și din stăinătate în cadrul unor evenimente cu impact puternic în domeniu.

Ideea a pornit de la participarea celor șase doamne la Bienala Internaţională de Arte Decorative de la Haqt, Belgia și include aducerea în prim plan a unor noi valențe în domeniul artelor textile, a propriului stil și o dinamică creativă originală, cu un impact vizual evident.

Cele șase expozante: Maria Negreanu, Daniela Frumușeanu, Agatha Pricopescu , Gabriela Cristu, Mariana Voicu Grumăzescu și Marijana Bițulescu au găsit o formulă proprie de a expune cu vocație arta firului textil, prin depășirea tehnicilor tradiționale și a formulelor obișnuite de stil.

Maria Negreanu este cea care le-a adus împreună pe cele șase artiste și ne încântă cu tehnica bidimensională a împletitului pe gherghef; lucrările Coral, Simfonie, Nodul Gordian, Floarea Pământului îmbină armonios culorile și texturile diferite într-o succesiune de lucrări inedite, ilustrează lumea acvatică și minerală într-un ansamblu spațial deosebit și se desprinde de terestru printr-un sistem de valoare complex.

Daniela Frumușeanu este prezentă prin lucrările Duhul cuvintelor, Mantia Îngerului, Dorințe și oferă asocieri artistice cu multă experiență, care aduc vibrații cu energii pozitive și tematici filozofice care te fac să visezi.

Agatha Pricopescu se apropie cu inspirație de tehnica picturii, pe care o împletește în mod original cu imprimeul textil în lucările-portret, Tandem 1 și Tandem 2, unde cu măiestrie și cu multă determinare trasează expresivitatea chipului uman.

Gabriela Cristu prin lucrarea de tapiserie Ființa și memoria, propune expunerea – printr-o viziune extracorporală a ființei umane; o lucrare plină de forță și culoare, ca o cugetare adâncă asupra ființării însăși. Tapiseria este cea mai nobilă artă a țesutului, una dintre cele mai rafinate și aici este evidentă dedicarea pe care artista o aduce publicului, spre admirație.

Mariana Voicu Grumăzescu, maestră a tapiseriei, ne aduce o dinamică plină de bucurie a unor personaje din lucrări ca: Păsări și cai, Călărețul văzduhului, în care asistăm la etalarea unei cromatici subtile a firului de lână.

Marijana Bițulescu aduce interpretări noi în arta decorativă cu aer postmodernist, împletind compoziții miniaturale – ”Infanta cu flori”sau ”Infanta în timp” cu tapiseria clasică – ”Infanta cu câinele.”

Cu o activitate bogată în domeniul artei plastice, cele șase creatoare ne aduc în atenție lucrări de mare valoare, având un stil interior plin de forță, care exprimă multă muncă, pasiune și har divin.

Arta ar trebui să fie numai bucurie!… De aceea, nu există „artiști”, ci numai oameni care simt nevoia să lucreze, întru bucurie! Să cânte, asemenea păsărilor!

CONSTANTIN BRÎNCUȘI