Început de an optimist – Breaza, sub Zodia Culturii.

Este febra primăverii. Acesta îi este numele. Iar atunci când te cuprinde, îți dorești – nu știi de fapt ce îți dorești, însă simti pur și simplu o durere în inimă, iar lucrul acesta ți-l dorești.

Mark Twain

Încet, încet, iarna își pierde din putere, peticele de zăpadă se retrag timide, oamenii încep să iasă din case cu ochii plini de bucurie, chiar dacă măștile continuă să le acopere zâmbetele.

Străzile Brezei sunt încă goale; copacii așteaptă să îmbrace haina primăverii, cu nasturi de muguri veseli, iar cerul!… da, cerul își plimbă puzderia de nori fermecați în toate zările. Văzduhul freamătă tot de dorul verdelui crud și primește adierea vântului, cu nerăbdarea îndrăgostitului la prima întâlnire. Mierlele au început să țopăie peste tot, dar cel mai frumos este că au început să cânte de câteva zile și să aducă voioșia în aer. Se apropie discret, primăvara. Împreună cu ea, sărbătoarea iubirii dezleagă toate sufletele înnegurate. Apăsările se risipesc și lasă loc soarelui din noi.

Începutul anului 2021 vine cu o veste plină de optimism și de încredere: Centrul Cultural Ion Manolescu din Breaza tocmai a inaugurat, în Aleea Parcului nr. 24, noul sediu al Bibliotecii Dan Grigorescu, care cuprinde tot sufletul orașului. Despre care Ion Manolescu spunea:

Fata asta a venit din munți, din dealuri, din câmpie și din Ardeal acum vreo 500 de ani. Se trage din neam de Domn născut, iar nu făcut. Ea nu îmbătrânește niciodată fiindcă e plămădită numai din credință, iubire, frumos și muncă, și nici nu moare niciodată, fiindcă face parte din veșnicia neamului. Se numește Breaza.

Ion Manolescu

Cu spații dedicate literaturii române, unde se întrezăresc multe evenimente frumoase și lansări de carte, biblioteca găzduiește un spațiu dedicat biblionet-ului (și up-gradat prin programul Biblionet, care a inclus printre obiective – modernizarea bibliotecilor cu echipamente IT pentru un acces facil la informație și, bineînțeles promovarea acestora); există, de asemenea, rafturi dedicate sportului, artelor muzicale, filozofiei, istoriei, geografiei; un spațiu aparține literaturii pentru copii, dar și cărților dedicate artei brodatului (Breaza fiind cunoscută în toată lumea pentru frumusețea Iei de Breaza), sau altor meserii care duc tradiția orașului la nivel de artă: dogărit, cioplit în piatră.

Fondată în anul 1938 de către generalul Ion Manolescu – un simbol al orașului,  biblioteca a funcționat inițial în incinta Casei Naționale România Mare și s-a bucurat de notorietatea vremurilor, prin valorile culturale, politice și militare pe care le-a promovat și care s-au întâlnit în folosul comunității din zonă.

Ion Manolescu și-a pus amprenta culturală unică asupra orașului Breaza, prin nenumăratele proiecte pe care le-a realizat: Parcul și Băile comunale, Crucea Eroilor de pe dealul Gurga, Școala de Cercetași, Clinica de copii, Școala de Îndrumări Casnice pentru fete, fiind numit de către Casa Regală a României – președinte executiv al Asociației Cultul Eroilor.

Astăzi, biblioteca poartă numele celui care a fost profesor universitar și doctor în filozofie, specialist în istoria artei și critic de artă, membru al Academiei Române, Dan Grigorescu, care își povestește copilăria petrecută pe strada Plevnei în lucrarea „Drumuri printre amintiri” și care a fost numit Cetățean de onoare al orașului.

Anul 2021 a început deci, sub Zodia Culturii în Breaza. Nici nu se putea altfel, într-un loc atât de bogat în valori naționale de referință pentru arta românească, în toate formele ei. Vise împlinite pentru toți iubitorii de carte, copii, bunici, părinți cu drag de frumos. Ce poate fi mai relaxant, decât să stai într-o bibliotecă și să citești liniștit gândurile celor care le-au așternut pentru noi? Să simți mirosul de carte, de lemn, să visezi odată cu scriitorii, dincolo de timp și dincolo de toate vremurile care te fac, poate să-ți pierzi speranța. Să călătorești oriunde ți se propune ca cititor, alături de oamenii de nădejde din toate timpurile Brezei.


Da, primăvara e aproape. Vine tiptil, împreună cu luminița de la capătul tunelului.

Vine și ne aduce, în afară de însuflețirea naturii , bucuria de a citi într-o bibliotecă modernă și caldă, pentru care nu putem decât să mulțumim!

Primăvara, fată mare,
cu coprine la picioare
zburdă-n ploaie fericită,
când sfioasă, când uimită
iar când soarele răsare
cad albinele pe floare
și brodează peste glie
șal de miere aurie.