Un Mărțișor altfel – Orașul Breaza – Album 2021.

Legenda vechii băcițe

Spune că pe Gurga-n deal

De cinci secole încoace,

ar fi locul ei natal.

Tot legenda ne vorbește

Că aici au fost stăpâni

Omul harnic din poveste

Și livezile de pruni.

Alexandru Cazan – Imnul orașului, Breaza, Rază de lumină.

Unul dintre mărțișoarele speciale pe care le-am primit în acest an este un Album al orașului Breaza, ediție bilingvă 2021, realizată cu multă dedicație de către Centrul Cultural Ion Manolescu și SC FABIAN Production SRL și care aduce în prim plan valorile orașului, împreună cu frânturi ticluite cu iscusință de către toți cei care s-au implicat, domnul Alexandru Cazan, profesorul Vasile Focșeseanu, domnul Sergio Peștișanu, domnul primar Bogdan Novac, prof. Diana Corfu, domnul Mihai Cojocaru, prof. Alina Nicola, ing. Cătălin David, prof. Laura Cazan. Dr. Stelian Răileanu.

Pe parcursul a 100 de pagini viu colorate și extrem de expresive, albumul aduce aproape de cititor orașul din punct de vedere social, cultural, istoric, arhitectural – iar aici spațiul nu este doar o juxtapunere, ci o abordare bine gândită a ceea ce a reprezentat și reprezintă Breaza pentru România.

Istoricul prezentat în carte amintește de sursele documentare și epigrafice, cu toate perioadele înfloritoare, dar și cu toate cumpenele prin care a trecut Breaza, în care a rămas izvor de liniște, dar și de inspirație pentru multe suflete iubitoare de frumos.

Pornind de la cheia definirii noastre ca oameni ce înfăptuiesc viitorul, învățământul este cel care ne deschide toate ușile spre un trai mai bun, iar Breaza se bucură de existența unor instituții de învățământ cu renume – Liceul Teoretic Aurel Vlaicu, Colegiul Național Militar Dimitrie Cantemir – ce are iscălit sloganul Oameni de caracter, oameni de acțiune – de către Nicolae Filipescu și care a obținut de trei ori consecutiv – titlul de Școală Europeană. Tot aici se află cea mai veche școală primară, care datează din anul 1938. Pe toată întinderea orașului sunt școli și grădinițe cu concepte noi, sustenabile, în care generația care duce mai departe seminția neamului este educată cu grijă, dedicație și multă iubire. Toate acestea sunt prezentate în carte elocvent, cu profesionalism.

Un oraș cu rădăcini culturale și în care nume celebre au contribuit la povestea frumos zugrăvită a orașului, Ion Manolescu, Mihail Sebastian, Floria Capsali, Grigore Moisil, Constantin Piliuță, Dan Grigorescu, Victoria Vasilescu, Mac Constantinescu, Nicolae Bărăscu, și au îmbogățit-o. Și în care biblioteca orășenească Dan Grigorescu, despre care am scris, se bucură de un sediu nou, modern, atractiv.

Unul dintre lucrurile pentru care Breaza este vestită este Ia de Breaza, iar în album se împletesc cu emoție cele mai importante momente ale deschiderii acestui drum al broderiei pe pânza topită, de la culori, tipologii, numele care au dat viață acestui meșteșug sensibil, ce a mobilizat câteva generații la rând, toate armonizate estetic cu fotografii pline de sensibilitate. Iar ideea înființării unui Muzeu Etnografic în Breaza este vestea culturală a anului 2021.

Un alt reper cultural al locului, amintit în acest periplu, este Ansamblul Folcloric CALABREAZA, brand ce a adus urbei premii, diplome, medalii naționale și internaționale și în care dascăli dedicați și-au oferit cu pasiune – priceperea și talentul în a-i face pe copii să performeze și să încânte oameni din toată lumea. Unul dintre interpreții care acompaniază dansul Ca la Breaza este marele Gheorghe Zamfir, care ne-a încântat de-a lungul anilor cu talentul său vestit pe toate continentele.

Albumul mai prezintă istoria Centrului Cultural Ion Manolescu, îi amintește pe întemeietorii acestuia și reperele sale istorice, curiozitatea din titlul generic De șapte ori Breaza, istoria presei locale – Ziarul Breaza, cu informații ce datează din anul 1903.

Mai sunt prezentate alte câteva repere ale ținutului, Poarta și Conacul Brâncoveanu, Crucea Eroilor de pe Gurga – închinată celor 365 de eroi care s-au jertfit în Războiul de Independență și în Primul Război Mondial, Aleea Personalităților, Muzeul Matei Stănicioiu – înființat din inițiativa domnului profesor Vasile Focșeneanu, dar și alte numeroase puncte de atracție turistice din zonă, care au fost de-a lungul timpului sursă de inspirație pentru artiști. Apoi Centrul de Sănătate și Medicină Preventivă Eden, cu o activitate de peste 20 de ani, bazată pe prevenție și pe ameliorare, cu vindecarea bolilor de secol XXI, Spitalul de Boli Pulmonare, ferma pomicolă David și multe atracții ce întregesc conceptul stilului de viață sănătos, în cadrul unui oraș cu un aer atât de calitativ.

Târgul de Sfânta Parascheva care a debutat aici în anul 1789, aduna oameni din toate zonele țării și celebra obiceiurile acestora în jurul Cârciumii boierești, sau în jurul Hanului Lâna lui Bondoc pe firul pasiunii care urmează tradiția.

Totul începe și se termină cu Dumnezeu. Breaza are o spiritualitate puternică, hrănită de secole de nevoia omului de apropiere și contopire cu divinitatea. Biserica Sfântul Nicolae, Biserica Sfântul Ilie Tesviteanul, cea a Adormirii Maicii Domnului, Biserica Nașterii Maicii Domnului, Schimbarea la Față și Sfântul Mina așază muritorul de rând întru smerenie, dumnezeire și lumină în acest loc iubit de Creator.

Albumul Orașul Breaza a păstrat vie flacăra patrimoniului orașului, iar fotografiile au împletit povestea – cu arta fină a privitorului de detaliu, care înțelege esența și o transmite cu pricepere, mai departe. Cu o muncă și o implicare serioase, această prezentare a orașului Breaza este aproape de sufletul tuturor celor care au venit aici, ori au în intenție să viziteze legenda vechii băcițe, despre care ne vorbește și Imnul orașului, Breaza, Rază de lumină.

Mulțumim tuturor celor care s-au implicat pentru realizarea acestei bijuterii! 2021 cu Breaza în Zodia Culturii continuă să ofere iubitorilor acestor locuri surprize plăcute în fiecare lună.

 La cât mai multe realizări și evenimente frumoase!