Ziua Internațională a Biodiversității la Breaza.

Curățenia este demnitatea săracului, prin ea el se arată superior sorții sale.

George Sand

Se spune că e bine să lași un semn de bine pretutindeni pe unde treci. Nu asta se întâmplă și pentru unii dintre pământeni, care aruncă gunoiul peste tot, fără să se gândească la problema poluării generale. Acum…că e lipsă de educație sau nepăsare, nu știu dacă e important de aflat, dar lipsa viziunii pe termen lung a celor care acționează fără grijă, este tristă.

În această primăvară, Primăria orașului Breaza a organizat în câteva rânduri acțiuni de ecologizare cu oameni cărora le pasă de mediu, pentru un trai mai curat, atât pentru ei, cât și pentru generațiile care urmează.

Astfel, tinerii frumoși și liberi, împreună cu cei mai puțin liberi, dar cu inimi fragede, s-au mobilizat azi să strângă gunoaiele lăsate de alții. În jur de 100 de oameni din Breaza și din alte orașe, veniți special pentru această acțiune, s-au împărțit în 3 grupuri, pe trei zone, în scopul ecologizării acestora și, în doar 2 ore, au strâns zeci de saci de gunoi menajer.

Pentru că sunt oameni care cred că marginea unei păduri sau un deal mai singuratic ar putea fi gropi de gunoi, vin cu o propunere. De fapt cu mai multe: porniți de la educația ecologică serioasă în școli, continuați cu legislația și terminași cu amenzi care să usture!

Ce se mai consumă în Breaza lui 2021? De la sute de doze de bere (a căror reciclare ar salva cam 95% din energia necesară producerii sale), la metri de plastic de toate felurile care, nefiind biodegradabil, produce efecte nocive pe termen lung, apoi materiale de construcții, pe care au vrut să le incinereze. Dar nu au ars în totalitate, această încercare nefericită doar a distrus vegetația și pământul din jur. Sticle peste sticle, geamuri sparte…Ambalaje de hârtie, pet-uri, mâncare de pisici, câini, haine…s-a găsit o căciulă pe care a crescut mușchi de pământ  – triumful naturii, al vieții, asupra indiferenței umane. Printre toate aceste mizerii, melcii încearcă să-și facă o cărare, iar soarele rămâne să le lumineze casele din același punct.

Dacă s-ar informa corect, oamenii s-ar putea trezi la realitate doar aflând că, de exemplu în Germania, deșeurile municipale tratate sunt utilizate la generarea hidrogenului pentru alimentarea autobuzelor de transport public, sau în Italia, fabrica din Brescia furnizează energie din deșeurile nereciclabile pentru peste 60.000 de apartamente și pentru 670 km de rețea de termoficare. Copenhaga găzduiește prima uzină de deșeuri care produce energie pentru o pârtie de schi. Și exemplele sunt multiple, Google-ul este generos pentru toți cei interesați.

Nu-i puțin lucru, dar pentru statele civilizate care știu să atragă corect fonduri pentru diminuarea poluării de toate tipurile, este simplu.

În Breaza, deșeurile se colectează selectiv de anul trecut, lucru pe care ar trebui să-l afle și cei mai puțin educați, care aruncă la întâmplare gunoiul și care, după părerea mea, ar trebui aspru sancționați. Dar, cum legea nu este pentru toată lumea, rămâne educația, iar dacă nici asta nu e…vor exista și pe viitor voluntari care să adune scamele altora. Nu e imposibil să lași ceva mai bun în urma ta!

Capul Câmpului – zona Ocinei, 22 mai 2021. Ziua Internațională a Biodiversității. Un alt grup de oameni frumoși, cărora le pasă de semeni, au curățat resturile aruncate de alți oameni indolenți și au dat încă o lecție de ecologie celor care nu pot, sau pur și simplu nu vor.

Tineri în simțire și responsabili, cu grijă față de viitorul Planetei, au reușit împreună să termine de pictat un tablou vernal senin și curat, în luna lui Florar.

Închei în doar 17 silabe:

înmugurire - 
prin gunoaiele urbei
câțiva ghiocei