Breaza, colț de rai.

În fața caselor, straturi de flori sporesc încă buna impresie pe care ți-o fac gospodăriile vrednicilor brezeni. Cât vezi cu ochii, stejari seculari umbresc locul, pe care cresc nenumărate flori de toate nuanțele.

Mihai Tican Rumano

Breaza – este un colț de rai și a fost aleasă dintre toate primăverile ca loc de inspirație pentru mulți dintre artiștii noștri înaintași, care au lăsat câte un semn, fie scris, fie pictat, sau în muzee care ne încântă cu arta populară autentică, broderii, covoare, case specifice zonei și oameni calzi, primitori, adevărați iubitori de Dumnezeu:  Mircea Eliade, Mihail Sebastian, patronul spiritual al Casei de Cultură – Ion Manolescu, Grigore Moisil, sculptorul Gheorghe Tudor, Generalul Ion Manolescu, sculptorul Gheorghe Tudor, maestra Floria Capsali, scriitoarea Marta Miclescu, Academicianul Dan Grigorescu și lista poate continua, cu generozitate.

Breaza a fost declarată stațiune balneoclimaterică în anul 1931, după ce Generalul Ion Manolescu a ridicat Monumentul Eroilor Neamului de pe dealul Gurga și are două părți: Breaza de Jos și Breaza de Sus, separate de văioaga Căruntei, care se varsă în râul Prahova.

Nu puține sunt locurile în care, dacă ajungi să le străbați în tihnă, tihnă îți vor fi pentru tot restul vieții.

Unul dintre aceste locuri se află chiar la intrarea în Breaza, după ce ai străbătut porțiunea de islaz de-a lungul albiei râului Provița, între satul Talea și Ocina de Sus. De pe un punct de belvedere ai o panoramă spre toată valea, unde dealurile se întâlnesc mândre, în toate nuanțele de verde, sub cerul recunoscător de atâtea binecuvântări.

Dacă te mână curiozitatea pe deal, după locul de popas din lemn, descoperi pe o cărăruie șerpuită– aluni, mure, cătină și o iarbă de un verde ireal, cu floricele sălbatice, gâze și fluturi, într-o armonie completă. Un loc de picnic și de sporovăială cu prietenii umani, dar și cu zecile de păsări care te încântă cu trilulrile lor și care parcă, de bucurie că ai ajuns în lumea lor, te primesc cu un concert integral demn de aplauze.

Aștepți cu nerăbdare să descoperi și alte locuri senine din Breaza, să cunoști alți oameni de omenie, plini de lumina vieții trăită cu milostenie și cu frica lui Dumnezeu.